Categorii
Articole Informative

Cat de des trebuie schimbat uleiul de motor?

schimbarea uleiului

Cu totii stim ca uleiul de motor trebuie schimbat la intervale regulate pentru ca sanatatea motorului masinii sa fie asigurata. Totusi, ramane o intrebare eterna: cat de des trebuie sa schimbam uleiul de motor?

O recomandare des intalnita este schimbarea uleiului la fiecare 5000 de km parcursi, sau o data la 6 luni, depinde care conditie va fi prima. Mai nou, se recomanda schimbarea uleiului la fiecare 8000 de km (mai ales daca masina este una noua).

Totusi, recomandarea cea mai buna este cea a producatorului masinii tale. Printre factorii foarte importanti se numara si conditiile in care masina este folosita si cat de uzata este masina.

Inainte sa raspundem la aceasta intrebare eterna, va trebui sa intelegem de ce este necesar sa schimbam uleiul si ce consecinte vor fi daca nu schimbam uleiul la timp si continuam sa folosim uleiul deja murdar.

In uleiul murdar, aditivii se vor fierbe, in carter se vor forma contaminanti si acestia vor “manca” piesele de metal, iar in combinandu-se cu apa se va forma namolul. In ulei se vor forma din ce in ce mai multe particule de metal abrasive, iar aceste particule vor uza si freca toate piesele din motor pe care normal ar trebui sa le protejeze.

Schimbarea uleiului in conditii extreme

Daca folosesti masina cel mai mult pentru a circula prin oras, sau de multe ori conduci cand este aglomeratie, sau lasi masina parcata pentru perioade lungi de timp, motorul masinii nu se va incalzi destul de tare astfel incat sa evapore apa care se formeaza in carter si namolul isi va face aparitia ca si consecinta. O alta conditie ar fi, daca folosesti masina pe vreme foarte calduroasa, sau in zone cu foarte mult praf si noroi. In aceasta conditie la masinile vechi ar fi recomandat sa schimbi uleiul undeva intre 1500 si 5000 de km, iar pentru masinile noi este recomandat sa urmezi recomandarile producatorului masinii tale.

Schimbarea uleiului in conditii optime

Unii producatori auto recomanda schimbarea uleiului la fiecare 12000 de km, dar aceasta recomandare este bazata pe folosinta vehicului in conditii optime, dar la urma urmei, ei sunt cei care iti vand vehiculul cand vehiculul tau vechi s-a uzat de tot.

In cazul in care circuli des pe autostrada cu viteza ridicata si faci drumuri lungi, probabil ca vei putea extinde putin intervalul schimbarii uleiului de motor.

Chiar daca vehiculele noi pot rula pe perioade mai lungi de timp cu acelasi ulei decat vehiculele vechi si chiar daca uleiurile din ziua de azi sunt mai eficiente si se pot folosi pe perioade mai lungi de timp, este recomandat sa schimbi uleiul cel tarziu la 8000 de km parcursi, in cazul in care vrei sa asiguri sanatatea motorului vehicului tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *